0800330291

Цікаві факти про банківські картки

На сьогоднішній день важко уявити собі існування людини без банківських або кредитних карт. Більшість підприємств і організацій нараховує своїм співробітникам зарплату саме на карту, адже це швидко, надійно, безпечно. Всі банківські карти можуть відрізнятися тарифним планом, відсотком обслуговування, проте це досить зручний спосіб для розрахунку за товари та послуги. Цікаво те, що перші банківські карти були випущені Long Island Bank, який на сьогоднішній день припинив своє існування. Але цю ідею підхопили інші більш імениті банки і згодом розвинули електронну систему розрахунку.

Які банківські картки існують на сьогоднішній день?

Види банківських карт

Станом на 2020 рік в Україні і в світі в цілому існує кілька видів пластикових карт, а саме:

  • кредитна картка;
  • дебетова карта;
  • накопичувальна карта.

Першими почали з'являтися якраз кредитні карти. Багато банків України надають для користувачів пільговий період на самий різний термін. Це той час, коли ви можете користуватися грошима банку без будь-якої комісії. Дебетові карти були створені для перерахування зарплат, пенсій, соціальних виплат і стипендій. На великих підприємствах існує зарплатний проект, за яким гроші зараховуються на банківський рахунок. Такий спосіб для бухгалтерів підприємства набагато зручний і при цьому практично не існує затримок з виплатами. Накопичувальні картки видаються для того, щоб отримувати відсотки за депозитними рахунками. Однак з кожним роком таких карт стає все менше і менше, тому що користувачі зараз можуть самостійно перевести відсотки на будь-який доступний рахунок.

Також карти розрізняються за платіжними системами. На сьогоднішній день карти бувають 2 видів - Visa і MasterCard. Примітно те, що всі карти мають 16-значний номер. Картки платіжної системи Visa починаються на 4, а MasterCard на 5. Така система була створена ще в 50-х роках минулого століття і застосовується до цього дня.

Переваги банківських карт

Як і будь-який інший продукт, банківські карти мають свої переваги:

  • ними можна оплачувати товари і послуги віртуальними грошима, не носячи із собою готівку;
  • це безпечний спосіб зберігання грошей;
  • за допомогою інтернет-банкінгу оплату можна зробити не виходячи з дому;
  • зі свого гаджета можна відстежити всю історію покупок;
  • багато банків за купівлі можуть нараховувати приємні бонуси у вигляді кешбеку.

Зараз можна рідко зустріти жителів України, у яких не було б пластикових карт. Як показує практика, з кожним роком все більше і більше людей стає користувачами такого нехитрого продукту.

Недоліки банківських карт

Однак у такого зручного продукту є свої і недоліки:

  • в невеликих селах відсутні банкомати, а також термінали для розрахунку картками;
  • люди старшого віку важко освоюють систему розрахунків картами і звикли оплачувати їжу, комуналку і інші витрати готівкою;
  • існують атаки шахраїв, які представляються банками, тим самим обманюють користувачів.

Виходячи з цього можна зробити висновки, що даний продукт має набагато більше переваг, ніж недоліків. Якщо вам потрібно зняти готівку, то ви можете це зробити в будь-якому банкоматі України, при цьому ймовірність практично нульова того, що ви зніміть фальшиві купюри.