0800330291

Прийом старих і зношених купюр в Ужгороді

Більшість сучасних фінансових операцій здійснюється в безготівковій формі, проте багато людей не поспішають повністю відмовлятися від готівки. Однак паперові гроші рано чи пізно мають схильність до зносу, навіть якщо вони надруковані на якісному дорогому папері. Старі, старі, зношені зіпсовані купюри мають свої особливості і відмінності, які розглянемо далі. Якщо у вас виявилися старі гривні, долари та інша валюта, ти ви їх без проблем можете обміняти в компанії КІТ Груп.

Які купюри можна вважати зношеними?

Зношені банкноти

До зношених купюр відносяться ті, які мають такі ознаки:

  • плями і забруднення;
  • надриви і отвори діаметром до 0,5 мм;
  • невеликі потертості;
  • розриви, які були склеєні;
  • малюнки, зайвий друк, написи.

У всіх банках і пунктах обміну валют купюри приймають в тому випадку, якщо вони зберегли від 55% своєї площі, а також є серійні номери. Як правило, правила по прийому і обміну зношених банкнот встановлює НБУ. Зазвичай, якщо банкнота має незначні пошкодження, то її тут же змінюють на більш нову. Якщо ж вона має значні пошкодження (сліди від вогню, відсутність номіналу, плями від хімікатів та ін.), То проводиться спеціальна платна експертиза, яка може тривати певний період. Як стверджує НБУ, кожен банк або обмінний пункт самостійно приймає рішення по роботі з пошкодженою валютою, а всі спірні питання вирішуються в договірному порядку. Іноді люди намагаються позбутися від старих грошей за кордоном, особливо від доларів і євро. У багатьох країнах Європи, Близького Сходу і США їх без проблем приймають при розрахунках.

Інкасо: плюси і мінуси

Якщо від пошкодження постраждала іноземна валюта, то до неї застосовується процедура інкасо - обмін на нову купюру за окрему плату. Надають дану послугу певні банки, при цьому розмір комісії становить 10-20% від суми. Як тільки банк отримав купюру, то він відправить її банку-кореспонденту в країну походження грошей. Там фахівці перевірять купюру на платоспроможність і якщо все в порядку, то відправляють натомість новий аналог. Щоб відправити партію готівки за кордон, банку знадобиться час, тому весь процес заміни може тривати від кількох місяців до 2 років.

Можливі альтернативи для обміну старих купюр в Ужгороді

Банки - не єдине місце, де можна позбутися від зношених банкнот. Багато пунктів обміну робить миттєве інкасо, при цьому не потрібно пред'являти паспорт і витрачати на очікування місяці. Комісія за послугу в них буде приблизно така ж, як в банках, проте це стосується лише грошей через дрібні пошкодження. Купюри в поганому стані вони візьмуть за більш високу плату.

В Ужгороді старі гривні, фунт, долари, євро, франки, злоті можна поміняти в обмінному пункті КІТ Груп з мінімальною комісією. При цьому в касі ви отримаєте нові купюри, які гарантовано проходять перевірку на справжність за допомогою спеціальних детекторів.