0800330291

Все про ізраїльський шекель

Офіційно держава Ізраїль з'явилася 1948 року, але своя національна валюта шекель з'явилася лише за тридцять років. Шекель можна вважати найдавнішою, а також наймолодшою валютою. Перша згадка про шекель була ще кілька тисячоліть тому, однак грошовою одиницею Ізраїлю він став зовсім недавно, у 80-х роках 20 століття. Сьогодні ILS використовується лише на території Ізраїлю та Палестини, однак це не означає, що цю валюту не можна купити чи продати в інших країнах.

Розвиток ILS у наші дні

Курс шекеля в Україні

Новий шекель змінив старий в Ізраїлі в середині 80-х, коли в країні була гіперінфляція. Повна назва валюти - шекель хадаш ("Хадаш" означає "новий"). Новий шекель замінив старий у співвідношенні 1:1000. В обороті знаходяться купюри номіналом 200, 100, 50 та 20 шекелів. Вони виготовлені з щільного матеріалу, що не рветься, не промокає і дуже зручний у використанні. Є й монети: 10, 5, 2 та 1 шекель. Монета 10 шекелів – єдина двокольорова монета. Монети 1, 2 та 5 шекелів – білі, є ще монета 0,5 шекеля, вона золотиста. Монети сучасного шекелю складаються переважно з нікелю, міді, сталі та алюмінію у різних пропорціях.

Ось кілька фактів про ізраїльський шекель:

  1. Ізраїльські монети карбують у Кореї, а банкноти друкуються у Швейцарії, оскільки країна не має свого монетного двору.
  2. Усі дати на банкнотах написані на івриті, відповідно до єврейського календаря.
  3. У 2008 році було випущено ювілейну банкноту 20 шекелів на честь 60-річчя утворення держави Ізраїль. Через рідкість вартість цієї купюри у 20 разів перевищує її номінал.
  4. Всі банкноти Ізраїлю мають на собі знаки для сліпих та написи трьома мовами.
  5. Уряд Ізраїлю планує випустити купюру номіналом 500 ILS.
  6. На сучасних банкнотах надруковано портрети видатних людей, які жили у Радянському Союзі та Російській Імперії.
  7. Найдорожчий старовинний шекель (срібна монета) продали на аукціоні за 1,1 млн. доларів.
  8. Дизайн банкнот нового шекеля винятково вертикальний.
  9. За тридцять років шекель змінював зовнішній вигляд тричі, останній дизайн з'явився у 2014 році.
  10. Монету 2 шекелі визнали найкращою монетою 2011 року на виставці в Італії.
  11. Серійний номер банкнот світиться під ультрафіолетом.

Шекель сьогодні є стабільною валютою та застосовується для розрахунків у міжбанківській системі. Купити шекель можна у будь-якій країні, безпосередньо у банках України. У зверненні наразі перебувають старі та нові зразки купюр.